flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про суд

26 жовтня 2023, 13:47

Шановні відвідувачі,

ми раді вітати Вас на сторінках

офіційного веб - сайту

Комсомольського міського суду

Полтавської області

веб-порталу Судова влада!

 

 

Одним із важливих кроків для забезпечення гласності та відкритості діяльності судів загальної юрисдикції є створення ВЕБ – сайтів судів України. Сьогодні кожен громадянин, без особливих труднощів, може дізнатись про специфіку та особливості діяльності служителів Феміди, про призначення справ до розгляду та час їх розгляду, про вакансії, що існують в суді, контактні телефони керівництва суду, приймальні суддів та канцелярії суду, графік та порядок прийому громадян  в суді, реквізити для сплати судового збору, штрафу, зразки заяв на видачу процесуальних документів, заяви про дозвіл на побачення, загальні відомості щодо доступу до публічної інформації та інше.

Сподіваємось, що офіційний сайт нашого суду допоможе Вам отримати необхідну корисну інформацію!

Комсомольський міський суд Полтавської області – є судом першої інстанції, який   розглядає кримінальні, цивільні, адміністративні справи, справи про адміністративні правопорушення, віднесені процесуальним законом до його підсудності.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» основним завданням суду є здійснення правосуддя на засадах верховенства права, забезпечення  кожному  права  на справедливий суд та повагу до інших  прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України,  а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.  

Юрисдикція суду поширюється на м. Горішні Плавні Полтавської області та Дмитрівську сільську раду Горішньоплавніської міської ради Полтавської області (с. Дмитрівка, с. Базавлуки, с. Кияшки, с. Гора, с. Кузьменки, с. Солониці).

Згідно з штатним розписом в Комсомольському міському суді налічується 29 штатних одиниць. Суддівський корпус складається з голови суду та чотирьох суддів. Відповідно до структури затвердженої ТУ ДСА України в Полтавській області в Комсомольському міському суді Полтавської області посадові обов’язки розподіляються між наступними працівниками: державні службовці – керівник апарату суду, заступник керівника апарату суду, головний спеціаліст з інформаційних технологій, старший секретар суду, 4 секретаря суду, 5 секретарів судового засідання, консультант суду (по роботі з персоналом), консультант суду (по роботі із систематизацією законодавства), старший судовий розпорядник; патронатна служба – помічник голови суду та 4 помічника суддів; працівники, які виконують функції з обслуговування на паперових носіях – оператор комп’ютерного набору та архіваріус суду, 2 прибиральника службових приміщень.

Функціональні обов’язки працівників апарату суду визначені їх посадовими інструкціями та Положенням про апарату Комсомольського міського суду Полтавської області.

Контроль за ефективністю діяльності апарату суду здійснюється головою суду.

Організаційне забезпечення діловодства в суді покладено на керівника апарату суду.

В апараті Комсомольського міського суду утворено структурний підрозділ «канцелярія суду», яка щоденно, протягом робочого часу, забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до суду, а також виконує інші завдання, визначені Положенням про канцелярію суду, затвердженого керівником апарату суду, затверджених наказами керівника апарату суду.

Органом суддівського самоврядування в Комсомольському міському суді Полтавської області є збори судді, які скликаються головою суду для обговорення й вирішення  питань внутрішньої діяльності  суду та прийняття колективних рішень з обговорюваних питань.

Рішенням зборів суддів обрано слідчих суддів, які здійснюють повноваження з судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та суддів із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Ведення діловодства в суді здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

В Комсомольському міському суді Полтавської області відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду функціонує автоматизована система документообігу, яка забезпечує:

- об'єктивний та неупереджений розподіл справ та матеріалів кримінального провадження між суддями з додержанням принципів черговості, рівної кількості справ, матеріалів кримінального провадження для кожного судді, вірогідності, з врахуванням завантаженості кожного судді, спеціалізації, а також вимог процесуального закону;

- визначення присяжних для судового розгляду з числа осіб, які внесені до списку присяжних;

- надання фізичним та юридичним особам інформації про стан розгляду справ, матеріалів кримінального провадження, в яких вони є учасниками процесу;

- централізоване зберігання текстів судових рішень та інших процесуальних документів;

- підготовку статистичних даних;

- реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції, етапів її руху;

- видачу судових рішень та виконавчих документів на підставі наявних у автоматизованій системі даних;

- передачу справ до електронного архіву.

На підставі Положення про автоматизовану систему документообігу суду зборами суддів затверджені Засади використання автоматизованої системи документообігу суду, тобто правила застосування Положення про автоматизовану систему документообігу суду з урахуванням юрисдикції та інстанційності Комсомольського міського суду Полтавської області, норм процесуальних кодексів та законів України, які оприлюднені на веб – порталі Судової влади України.

З метою забезпечення обліку суддів, державних службовців, працівників патронатної служби та інших працівників апарату суду, в Комсомольському міському суді Полтавської області консультантом суду (по роботі з персоналом) постійно оновлюється інформація в інформаційно-аналітичній системі «Кадри-WEB».